Studierea limbii române pentru vorbitorii de alte limbi a devenit mult mai accesibilă datorită implementării tehnologiilor informaționale. Cu alte cuvinte, grație Asociației Naționale a Trainerilor Europeni din Moldova (ANTEM), persoanele alolingve pot studia limba română la distanță, în baza platformei invat.antem.org.
Platforma oferă șansa pentru copii și adulți să studieze româna atât sub forma scrisă, cât și vorbirea corectă, având la dispoziție doar un computer conectat la internet. De asemenea, aici profesorul poate găsi o multitudine de instrumente și tehnici de lucru interactive, care ar face lecția mult mai interesantă. Totodată, platforma oferă posibilitatea ca elevul singur să-și vadă nivelul de însușire a limbii chiar de la primul exercițiu.
Despre cum funcționează tehnologiile de predare-învățare a limbii române ca limba a doua reprezentanții ANTEM le-a explicat profesorilor din raionul Taraclia, la data de 18 septembrie curent.
În cadrul evenimentului, Lucia Cucu, director ANTEM, a subliniat că această tehnologie este comodă, deoarece e foarte accesibilă: „Poți învăța de oriunde, de acasă, din troleibuz, de la mare sau de la munte, spune directorul ANTEM. Avem copii cu CES care au necesitatea de a primi studii acasă, sau părinți care stau în perioada de maternitate acasă cu copiii. Este foarte ușor să studiezi prin programul nostru care conține toate modulele A1, A2, B1, B2, C1. Programul arată nivelul de pregătire, câtă informație a asimilat și unde mai are de învățat beneficiarul”.
Pentru cei care sunt mereu în mișcare, dar vor să studieze limba română există aplicația mobilă ANTEM, care are multe jocuri interactive, peste 600 de modele de conversații, exerciții simple pentru memorare. Simplu și rapid. Apropo, odată copiată aplicația în telefon, nu e necesar să ai dispozitivul mereu conectat la Internet. Și foarte important – aplicația este GRATIS.
Seminarul a fost găzduit de Direcția Învățământ, Tineret și Sport a Consiliului Raional Taraclia. Șefa direcției, Evghenia Mandaji, care e și profesoară de limba română, a confirmat că în majoritatea școlilor din raion limba de predare este rusa, iar cea mai mare parte din locuitori au drept limba maternă – bulgara. Cei mai muți, după absolvirea școlii, își continuă studiile în Rusia sau Bulgaria. Totuși, predarea limbii române prin programe accesibile și interactive sporește interesul tinerilor de a o studia. Pe de altă parte, cunoașterea limbii de stat le oferă oportunitatea de a se integra mai ușor în societate, de a-și mări șansele pentru angajare.
Asemenea seminare de familiarizare a profesorilor de limba română pentru alolingvi cu noile tehnologii, ANTEM desfășoară în mai multe zone ale țării. Următorul seminar de acest gen va fi organizat pe 20 septembrie a.c. la Bălți.