La 20 decembrie 2017, Asociația Națională a Trainerilor Europeni din Moldova (ANTEM) a organizat conferința de lansare a fazei a doua a Programului Integrare cu Respect pentru Diversitate. Învățarea Simultană a Limbilor Română și Găgăuză în Regiunea Autonomă Găgăuzia, cu susținerea financiară al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

 

 Obiectivul general al proiectului este crearea condițiilor pentru minim 300 copii (5-6 ani) și părinți pentru a studia, în paralel, limba română și limba găgăuză, ceea ce le va favoriza coeziunea și integrarea lingvistică, socială și profesională și va contribui la păstrarea identității etnice și a patrimoniului cultural.

 

În cadrul conferinței 10 grădinițe noi, beneficiare ale proiectului, din 7 localități ale UTAG au primit 300 de manuale, 100 de seturi de carduri, 200 de Culegeri de poezii și cântece, 200 de Culegeri de povești, snoave și povestiri. Toate materialele sunt în 2 două limbi: română și găgăuză și sunt însoțite de suport audio.

Proiectul va include și activități de informare și consolidare a capacităților cum ar fi training-uri de instruire pentru profesorii de limbă română și găgăuză din grădinițele beneficiare ale proiectului, sesiuni de informare pentru managerii de grădinițe și părinții beneficiari.

 

În cadrul evenimentului, participanții au făcut un schimb de opinii privind necesitatea proiectului, obiectivele și impactul programului de învățare simultană a limbilor română și găgăuză.