Asociaţia Naţională a Trainerilor Europeni din Moldova (ANTEM) a organizat la data de 06 decembrie 2013, conferinţa de bilanţ în cadrul proiectului „E – learning – mijloc de integrare socială a tinerilor din Republica Moldova”, care a fost finanţat de către Ministerul Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova.

Proiectul presupune elaborarea unei platforme e-learning pentru tinerii alolingvi care doresc să studieze limba de stat în scopul dezvoltării capacităților şi  integrării lor sociale şi profesionale. Acest concept, fiind unul inovator, oferă şansa da a contribui la accesibilitatea serviciilor de instruire lingvistică în Republica Moldova.

În cadrul conferinţei de presă, invitaţii şi experţii au subliniat importanţa acestui proiect, care se reflectă în primul rând prin faptul că e unicul proiect de acest gen ce a avut loc în Moldova şi care a implicat tinerii alolingvi din cele 3 regiuni ale țării. Organizatorii şi-au exprimat convingerea că acest proiect va duce la integrarea beneficiarilor pe piața internă a forței de muncă. 

Doamna Potâng, viceministru al RM a susţinut că proiectul dat este un model perfect de comunicare între autorităţile publice centrale (Guvern, Biroul de Relaţii Interetnice şi Ministerul Tineretului şi Sportului), între autorităţile publice locale şi ONG-uri. De asemenea, a subliniat faptul că proiectul  dat nu este unul multiaspectual, pur didactic şi lingvistic, ci este un proiect social pentru care trebuie să fie felicitaţi toţi cei implicaţi de la finanţatori, organizatori şi până la cursanţi. 

Octavian Bodişteanu, ministru Tineretului şi Sportului, a menţionat idea că întreaga echipă a Ministerului Tineretului şi Sportului este mândră de realizarea unui astfel de proiect inovativ şi că acest program a reuşit să demonstreze că limba română se poate studia şi la distanţă, în faţa calculatorului. Iar la final a amintit tinerilor prezenţi la conferinţă, că începând cu 2014, pot aplica pentru un grant care le – ar permite implementarea ideilor de proiect personale. 

Lucia Cucu, directorul ANTEM și Adriana Beniuc, coordonatorul proiectului, au menționat importanța acestui proiect pentru dezvoltarea personală și profesională a beneficiarilor din acest proiect și au mulțumit Ministerului Tineretului și Sportului pentru susținerea financiară oferită. Tot în cadrul acestei conferințe, Tatiana Naghibeda-Tverdohleb, Directorul General al DGETS a venit cu propunerea de semnare a unui acord de colaborare între cele două instituţii ce ar permite realizarea unor proiecte comune.

De asemenea, s-a reușit realizarea unei activități mai puțin obișnuită în care participanții au avut ocazia să prezinte diferite forme de expunere a unui mesaj în limba română studiată recent. Iar la final a fost organizată și o ceremonie de premiere cu  diplome de cunoaștere și participare pentru toți cursanții, pentru 13 dintre cei mai buni s-au pregătit și  cadouri motivaționale.

La conferinţă au fost prezenţi Tatiana Potâng, viceprim-ministrul al RM, Octavian Bodişteanu, ministrul Tineretului şi Sportului din Republica Moldova, Ludmila Burlaca, Şef direcţie Relaţii Interetnice şi Funcţionare a Limbilor, Biroul de Relaţii Interetnice,Tatiana Naghibeda-Tverdohleb, Director General al DGETS, Nicolae Stoianov, vicebaşcan UTAG, experţi, profesori,  beneficiari ai proiectului, etc.

Pentru mai multe detalii cu privire la posibilităţile de instruire prin intermediul softului educaţional „Învăţăm româna la distanţă” vă rugăm să ne contactaţi prin e-mail: antem.moldova@gmail.com sau la tel.: 022 24 57 12.